Over

Een Ander Soort Zuster – het boek

In Een Ander Soort Zuster komen vrouwelijke dierenrechtenactivisten aan het woord die hun verhaal en mening delen over dierenrechten en activisme, ter inspiratie voor anderen. Het boek bestaat uit een combinatie van essays, interviews met activisten en illustraties.

Het boek gaat een beeld schetsen van waar vrouwen in de dierenrechtenbeweging in Nederland en Vlaanderen (anno 2020) mee bezig zijn. Hoewel heel veel vrouwen actief zijn in de beweging, zijn zij toch beduidend minder vertegenwoordigd als boegbeeld dan mannen. Wij willen die vrouwen graag een platform en een podium bieden.

Wij willen dat het boek een inspiratiebron is voor mensen die al veganist of activist zijn, of die het willen worden. Dat het lezen van verhalen van anderen hen zal motiveren om ook actief mee te werken aan de strijd voor rechtvaardigheid voor mensen en andere dieren. Daarnaast is het in een digitaal tijdperk als het onze zeer belangrijk om ook in niet-digitale vorm materiaal vast te leggen: een historisch document voor toekomstige generaties!

Een Ander Soort Zuster zal in de loop van 2020 beschikbaar zijn!

Wie – redactie

Geertrui Cazaux (Oostende, °1970) heeft een verleden als criminoloog (PhD), opvoeder en beleidsadviseur, en komt al meer dan twintig jaar op voor dieren. In 2001 bracht ze het boek Mensen & Andere Dieren uit. Ze schrijft over dierenrechten en veganisme op Graswortels, The Bruges Vegan en over de connecties tussen validisme (ableism) en speciesisme op Crip HumAnimal en geeft over die thema’s ook nu en dan een presentatie. Wegens chronische ziekte is ze al een paar jaar fulltime ‘thuis’ waar ze, samen met haar man, zorg draagt voor tientallen geadopteerde dieren.

Kiki Baaijens (Leiden, °1968) is na jaren in het links/vegetarisch/biologische/duurzame hoekje verkeerd te hebben er in 2012 eindelijk in geslaagd haar geweten en handelen met elkaar in overeenstemming te brengen. Ze had, wonende op het platteland, moeite om gelijkgestemden te ontmoeten. Daarom heeft ze de online agenda Vegan Events opgericht, zodat iedereen eenvoudig kan vinden waar er iets op het gebied van veganisme te doen is. Inmiddels is ze ook op andere vlakken bezig – ze organiseert sinds 2019 samen met Bite Back en de NVV het congres ‘Veganisme: een inclusieve beweging?’ Ook is ze Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen voor de vegan gemeenschap.

Geertrui en Kiki zitten naast elkaar en kijken beiden naar de camera
Geertrui Cazaux en Kiki Baaijens
%d bloggers liken dit: